3 Mart 2016 Perşembe

İçtiğiniz İlaç Sahte Olabilir


CHP Bursa Milletvekili Ecz. Erkan Aydın, Türkiye'nin sahte ilaç konusunda 4'üncü sırada olduğunu söyledi. Aydın, ruhsatsız ve sahte ilaçlara internette bir dakikada ulaşılabildiğini belirterek, buna karşılık 300'e yakın gerçek ilacın da piyasada bulunmadığını vurguladı.
TBMM’de Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Türkiye’nin sahte ilaç kullanımında dünyada 4’üncü sırada olduğunu söyledi. Aydın, “Ruhsatsız ilaçlara internet üzerinden ulaşmak mümkün, hükümet gerekli önlemleri derhal almalıdır” dedi.
Erkan Aydın, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada sahte ilaçların yol açtığı ölümleri değerlendirdi. Aydın, zayıflama, bitkisel, cinsel gücü arttırıcı, kas geliştirici gibi ruhsatsız ilaçların internette, markette satıldığına ve toplumun bu konuda özendirildiğine dikkat çekti. Kendisi de eczacı olan Aydın, geçtiğimiz günlerde internetten aldığı zayıflama ilaçları yüzünden İzmir’de hayatını kaybeden 15 yaşındaki Belgin Elmalı’nın buna en üzücü örnek olduğunu söyledi.
"TÜRKİYE SAHTE İLAÇTA 4'ÜNCÜ"
Bu ilaçlara insanların rahatlıkla ulaşılabildiğini ancak sonuçlarının ne olacağını kimsenin hesap etmediğini belirten Aydın, “Bazı vakalara kalp krizi deniyor, bu vakalara başka tanılar konuyor. Ama perde arkasında bu ilaçların olup olmadığını kimse araştırmıyor. Üzüntüyle belirtmek isterim ki: Türkiye sahte ilaç konusunda dünyada 4’üncü sıradadır. Hiç yaşamamış doktorlara yazdırılan ve yayınlanan araştırmalar, para ile yazdırılan yazılar ve övgüler, sahte isimlerle yapılan destekler artık alıştığımız hilelerdir” dedi.
Konuyu Plan Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’na sorduğunu ve aldığı cevapta 260 siteye erişimin engellendiğini, 2 buçuk milyon TL idari ceza kesildiğini dile getiren Bursa Milletvekili, bu yaptırımların yeterli olmadığını, şu an bu ruhsatsız ilaçlara internetten bir dakika içinde ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.
“300 İLAÇ PİYASADA YOK”
300’e yakın ilacın piyasada bulunmadığına dikkat çeken Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kalp ve tansiyon ilaçları, şeker hastalarının kullandığı ilaçlar, depresyon ve psikolojik rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar başta olmak üzere birçok ilaçların depolarda bulunması oldukça zor. Bunun nedeni ilaçtaki sabit kur uygulamasıdır. Uzun süre 1.95 TL ye sabitlenmiş olan kur 2.2’ye çekilse de soruna çözüm olmamıştır. Çünkü  ilaç firmaları yurtdışından ilaç etken maddesini 3.5 TL-Euro kurundan alırken yarı fiyata satmak zorunda kalmakta bu nedenle üretim yapmaktan vazgeçmektedir. Bulunmayan ilaçların bir kısmı Türk Eczacılar birliği tarafından uzun bir protokol sonucunda getirilmektedir. Uzun bir süreç sonunda oldukça pahalıya mal olan bu ilaçlar da zamanında ülkeye getirilmediği için olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder